Haluatko vatsalihakset?

vatsalihasliike

Vatsalihasten (musculi abdominis) harjoitteluun ja kehittämiseen liittyy enemmän väärää tietoja ja myyttejä kuin mihinkään muuhun osaan ihmisen anatomiasta.

Vempeleitä ja laitteita mainostetaan tehokkaina six packin tai pyykkilautavatsan kehittäjinä. Mikä onkaan helpompaa, kuin vatsalihasten treenaminen sähköimpulseilla samaan aikaan kun katselee saippuasarjoja TV:stä?

Todellisuudessa vatsalihaksissa ei ole mitään ihmeellistä verrattuna kaikkiin muihin ihmisen lihaksiin. Ne reagoivat samalla tapaa harjoitteluun ja ärsytykseen kuin mitkä tahansa muutkin ihmisen lihakset ja niitä myös harjoitellaan ja kehitetään samalla tapaa.

Kolme tärkeintä tekijää vatsalihasten harjoittelussa ja kehittämisessä ovat

Mainos

  1. Lihaskuormituksen kova intesiteetti
  2. Intesiteetin kasvaminen harjoituskerrasta toiseen
  3. Riittävä lepo: Lihakset tarvitsevat aikaa palautua harjoituksen välissä, sillä todellinen kehitys tapahtuu levossa

Useimmat aloittavat vatsalihasten harjoittelun tekemällä perinteisiä vatsalihasliikkeitä (”linkkuveitsiä” tai istumaannousuja). Liike on periaatteessa hyvä ja sillä saavutetaan ainakin listan kohta 1 helposti. Mutta kuinka moni tekee vatsalihasliikkeitä, niin että ehto numero 2 täyttyy?

Lihakset kehittyvät, kun ne joutuvat reagoimaan normaalia kovempaan harjoitusintensiteettiin. Jos siis teet 20 vatsalihasliikettä päivässä, niin lihaksesi kehittyvät vain siihen pisteeseen, että ne suoriutuvat helposti 20 vatsalihasliikkeestä. Eivät sen pidemmälle.

Vatsalihakset pitää pakottaa kehittymään lisäämällä intensiteettiä jatkuvasti. Voisit tietysti lisätä toistojen määriä, mutta tässä on ainakin kaksi ongelmaa:

  1. Toistojen määrän kasvaminen kasvattaa vaadittavan ajan hetkessä todella suureksi
  2. Liikkeen vastus ei kasva ja toistojen kasvaessa harjoitus ei enää stimuloi vatsalihaksia samalla tapaa

Vaihtoehtona on lisätä vastusta. Tarvitaan siis painoja. Lisäpainoja voi käyttää perinteisissä istumaannousuissa jopa kotioloissa mutta kuntosaleilta löytyy hyviä laitteita vatsalihasten harjoitteluun lisäpainoilla. Älä pelkää lisätä painolevyjä vatsarutistuskoneeseen tai ottaa niskan taakse yhtä 5kg tai 10kg painolevyä tehdessäsi istumaannousuja. Lisää painoja niin paljon, että pystyt tekemään vain 8-12 liikettä kerralla.

Kun lisäät viikottain vastuksen määrää, tiedät kehittyväsi. Jos kehitystä ei tapahdu moneen kuukauteen etkä jaksa tehdä suoriutksia puhtaasti isommilla painoilla, syynä voi olla toinen seuraavista: Palautumisaika harjoitusten välillä on liian lyhyt tai liian pitkä. Jos palautumisaika on 1-3 päivää, se on todennäköisesti liian lyhyt. Jos teet harjoituksia vain kerran viikossa, palautumisaikasi on todennäköisesti liian pitkä, eikä vatsalihaksesi kehity.

MainosSaatko terveyden kannalta välttämättömiä rasvahappoja riittävästi?
» Hyötyisitkö sinä muiden suomalaisten tavoin Vitaepro -valmisteesta?

Samantapaisia kirjoituksia sivustolla

Kommentit

  1. tahvana sanoo:

    Näillä kiloilla voi vain haaveilla vatsalihaksista.

Sana on vapaa - ota kantaa ja kommentoi

*